Titel: Kritios-drengen
Periode: Klassisk tid
Datering: ca. 480 f.kr.
Højde: ca. 86 cm
Materiale: Marmor
Proveniens: Akropolis, Athen
Nuværende placering: Akropolismuseet i Athen
Kritios-drengen er fra tidlig klassisk tid. Man tilskriver skulptøren Kritios at have lavet skulpturen, og derfor hedder den sådan. Han er et tydeligt eksempel på, at stilen er skiftet til mere naturtro figur og bevægelser, der forplanter sig i andre dele af kroppen på en anatomisk korrekt måde. Han er fundet i Persergruset og i lighed med Peplos-koren, der også er derfra, er han fint velbevaret, hans alder taget i betragtning. Underarmene mangler, men de har uden tvivl hængt ned langs kroppen, hvilket man kan se på ydersiden af hans lår, hvor der sidder rester.
Kritios-drengen er den ældst bevarede Kouros, der står i kontrapost, hvilket skaber afstand til tendensen med frontalitet og aksial symmetri, ligesom hans ansigt er let drejet, så han kigger væk fra beskueren - hvis denne står foran ham vel at bemærke. Man ser, at der er en tendens mod, at muskler og led gengives naturtro og ikke stiliseret som i arkaisk tid, og der er ingen indridsninger (med undtagelse af håret på issen - se billede nedenfor). De mange detaljer er indhugget i marmoren. Han er slank og veltrænet, og man mener, at han forestiller en atlet. Han fremstår dermed som en slags prototype på den senere del af periodens fremstilling af atleter og idealkroppen.
Kritios-drengen repræsenterer den strenge stil med et alvorligt ansigtsudtryk uden følelser. Det arkaiske smil er erstattet af en naturtro mund, der dog stadig afsluttes i en vertikal linje, men denne fremstår også naturlig, hvis man antager, at han ikke slapper helt af i ansigtet.