
Titel: Auxerre-koren
Periode: Arkaisk tid
Datering: ca. 650 f.kr.
Højde: 65 cm
Materiale: Kalksten
Proveniens: Kreta
Nuværende placering: Louvre, Paris
Auxerre-koren (statue forestillende en kvinde) blev fundet på et lager på museet i Auxerre (i den franske provins Bourgogne) i 1907. Hvordan, hun er havnet der, er uvist, men fund af lignende levn fra en nekropol (”de dødes by” = en begravelsesplads) i Eleutherna på det nordlige Kreta tyder på, at hun evt. er blevet fjernet derfra.
Auxerre-koren repræsenterer den dædaliske stil (dædalisk stil findes i tidlig arkaisk tid og er præget af en todimensionel, relief-inspireret kropsfremstilling med udpræget frontalitet), og det umiddelbare helhedsindtryk af hende er da også, at hun står stift og rank med samlede ben og blikket rettet lige frem. Der er en tydelig aksial symmetri, (højre og venstre side er en spejling af hinanden) der dog brydes af, at hendes højre hånd er placeret foran solar plexus, hvorimod venstre arm hænger ned langs siden. På trods af denne bevægelse i skulpturens positur får man en klar fornemmelse af stilstand.
Det er ikke til at sige med sikkerhed, hvem hun forestiller, og budene går på alt fra en gudinde til en almindelig kvinde. Eftersom det er usikkert, hvor hun har stået, er det også vanskeligt, at komme nærmere ind på, hvad hendes – og den løftede hånds – funktion eller eventuelle symbolik har været.
Bemalingsrester har gjort os i stand til at komme med dette bud på et oprindeligt udseende.